Fazole adzuki – GASTRO
10 Kč – 490 Kč
Fazole adzuki
Adzuki jsou malé podlouhlé fazolky tmavě červené až hnědé barvy, které mají na jedné straně typickou bílou čárku. Po uvaření dostanou jemnou nasládlou ořechovou chuť. Jsou velice populární v asijské a hlavně japonské kuchyni.
Vlastnosti a výhody: Adzuki (někdy psáno i azuki) jsou malé podlouhlé fazolky, rostliny s názvem vigna hranatá (Vigna angularis). Mají svůj původ ve Střední a Východní Asii. U nás se nejčastěji setkáváme s těmito dalšími druhy fazolí: bílé drobné a velké jumbo, černé, černé oko, červené kidney, adzuki, pinto, mungo (vigna zlatá) a další. Fazole jsou bohaté na kvalitní rostlinné bílkoviny, a hlavně obsahují velké množství vápníku a draslíku a dále kyselinu listovou, fosfor, hořčík, jód a železo, niacin i provitamín A. Jsou dobré na srdce, krevní oběh a vysoký krevní tlak. Díky obsahu vlákniny pomáhají regulovat funkci střev. Fazole Adzuki jsou lépe stravitelné než ostatní luštěniny a mají velmi pozitivní vliv na aktivitu ledvin.
Použití:
Fazole Adzuki – tmavě červené až hnědé barvy o velikosti půl centimetru jsou velmi oblíbené v Asii, odkud také pocházejí (Čína). Jsou zde tradiční součástí kuchyně a připravují se díky jemně nasládlé a výrazně ořechové chuti naslano i nasladko.
Adzuki nebo také azuki jsou výbornou přílohou, přidat je můžeme do pomazánek, salátu se zeleninou, omáček, dušených směsí na paprice, karbanátku či kuliček. Dětem z nich můžeme připravit čokoládový krém nebo brownies. Adzuki jsou stejně jako mungo vhodné ke klíčení.
Příprava:
Fazole nejprve namáčíme zhruba na 7 hodin, ideálně přes noc. Poté vodu slijeme a vaříme ve vodě nové asi 50 minut v obyčejném hrnci nebo 15 – 20 minut v hrnci tlakovém.
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota: 1377 kJ / 329 kcal
Tuky: 0,5 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g
Sacharidy: 52 g
z toho cukry: 3,1 g
Vláknina 25 g
Bílkoviny: 19,8 g
Sůl: 0,03 g
Složení: Fazole Adzuki 100%
Země původu: Čína
Skladování: Skladujte na temném, chladném a suchém místě.