Fíky sušené Sykiki – GASTRO
22 Kč – 645 Kč
Fíky sušené Sykiki
Sykiki je označením odrůdy fíků pěstovaných v Řecku. Natrhané fíky se rozprostřou na košatinu a suší se na slunci. Svůj zploštělý tvar získávají otáčením během sušení. Nejkvalitnější fíky se prodávají samostatně na váhu, druhořadé a méně kvalitní pak slisované v bloku nebo navlečené jako náhrdelník.
Sušené fíky můžeme jíst samostatně jen tak na chuť nebo přidat do nepečených dezertů, kompotů, sladkých polévek nebo pudinků. Hojně jsou využívány také v kuchyni Středního východu.
TIP: Zkuste si připravit rychlý dezert a naplňte fíky ořechovým máslem nebo marcipánem.
Na co jsou dobré sušené fíky? Preventivní účinky proti kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním (látky izolované z fíkových listů, draslík a vláknina v plodech) Prevence degenerativního poškození makuly (látky s antioxidačními účinky v plodech) Prostředek proti únavě (vysoký obsah vody a sacharidů) Přírodní laxativum (vysoký obsah vlákniny)
Složení: fíky Sykiki.
Výživové údaje ve 100 g výrobku:
energetická hodnota: 1231 kJ / 290 kcal;
tuky: 1,2 g;
nasycené mastné kyseliny: 0,2 g;
sacharidy: 65 g;
cukry: 65 g;
vláknina: 2,5 g;
bílkoviny: 3,6 g;
sůl: 0,1 g.
Země původu: Řecko.
Skladování: Skladujte v suchu, chladu a temnu.