Žito ozimé BIO PROBIO – GASTRO
4 Kč – 175 Kč
Žito je v Česku jedna z nejoblíbenějších obilovin. Žito je především bohatým zdrojem vlákniny, jeho pekařské vlastnosti jsou legendární – kdo by neznal žitný kvas a kvasový chléb.
Žitné zrno lze zpracovat domácím mletím na mouku nebo si jej můžete nechat naklíčit a obohatit svůj jídelníček o živiny a sílu z jeho klíčků. Vyzkoušejte také doměkka uvařené zrno jako přílohu.
Ozimé žito je jednou ze základních obilnin pěstovaných v České republice. Je svým složením podobné pšenici. Konzumace žita příznivě působí na pružnost artérií a krevní oběh.
Je bohaté na fosfor, hořčík, železo, zinek, selen a jiné stopové prvky. Škrobové částice v žitě jsou dobře obaleny celulózou, díky čemuž je uvolňování molekul glukózy pomalejší. Z toho důvodu žito nezpůsobuje náhlé zvýšení hladiny glukózy v krvi a diabetici ho dobře snášejí. Přestože jsou tyto vlastnosti společným rysem všech obilnin, zdá se, že účinek žita je výraznější. Je to zřejmě dáno vyšším obsahem vitaminu E a selenu, kteří působí jako antioxidanty, jakož i obsahem vláken celulózy.
Žitná mouka není tak bohatá na lepek jako pšenice, ale dá se z ní upéct dobrý chléb. Je hutnější než pšeničný chléb, protože obsahuje méně glutenu a těsto připravené z žitné mouky špatně kyne. Z toho důvodu se žitná mouka většinou míchá s pšeničnou moukou
Složení: 100 % žito ozimé BIO
Skladování: Skladujte při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti do 75 %.
Průměrné výživové údaje ve 100 g
Energie: 1467 kJ / 348 kcal
Tuky: 3,1 g
z toho nasycené nemastné kyseliny: 0,4 g
Sacharidy: 63,3 g
z toho cukry: 1,1 g
Vláknina: 15,6 g
Bílkoviny: 8,9 g
Sůl: 0 g