Rýže dlouhozrnná Arborio BIO BIOHARMONIE – GASTRO
14 Kč – 429 Kč
Použití:
Tato dlouhozrnná rýže odrůdy Arborio (Oryza sativa L.) pochází z italského městečka Arborio v údolí řeky Pád, kde se dodnes hojně pěstuje.
Díky své krémové konzistenci a dobrému vstřebávání chutí je využívána pro přípravu pravých italských risott nebo jako základní složka dezertů – rýžové pudingy s ovocem či jako mléčná rýže. Z důvodu vysokého obsahu škrobu rýže po uvaření lepí, uvnitř ale zůstává pevná.
Příprava – základní rizoto:
Najemno nakrájenou cibuli orestujte na olivovém oleji a másle, přidejte rýži a znovu krátce orestujte. Pak přidejte vodu nebo vývar (voda : rýže – 1,5 : 1), špetku soli a na mírném plameni vařte cca 15 minut. Správně uvařená rýže je tzv. al dente. Krémovou konzistenci podpoříte přidáním kousku studeného másla a strouhaným sýrem a následným zašleháním. Dle jednotlivých druhů rizot a chuti můžete přidávat další komponenty – zelenina, houby, luštěniny, koření, …
Složení: rýže dlouhozrnná Arborio.
Výživové údaje ve 100 g výrobku:
energetická hodnota: 1461 kJ / 349 kcal;
tuky: 0,7 g;
nasycené mastné kyseliny: < 0,1 g;
sacharidy: 79 g;
cukry: 0,4 g;
vláknina: 0,8 g;
bílkoviny: 8,1 g;
sůl: < 0,01 g.
Země původu: Itálie.
Skladování: Skladujte v suchu, chladu a temnu.